• ul. Postępu 36A, Jastrzębiec

    05-552 Magdalenka, Polska

  • sekretariat@ighz.pl

    tel. +48 22 736-70-00
    fax +48 22 756-16-99

Działalność Statutowa

I. GENOMIKA FUNKCJONALNA – ODDZIAŁYWANIA POLIMORFIZMU GENÓW NA CECHY PRZEZ NIE WARUNKOWANE

  1. „Modele wspomaganej markerami selekcji bydła w kierunku odporności na mastitis” (prof. dr hab. G. Sender)
  2. „Badanie wpływu polimorfizmu wybranych genów, aktywności transkrypcyjnej oraz profili ekspresji białek w celu doskonalenia cech produkcyjnych i funkcjonalnych zwierząt domowych" (dr hab. M. Pierzchała, dr T. Blicharski)
  3. „Badanie zależności pomiędzy polimorfizmem wybranych genów zlokalizowanych w chromosomie 8 świni i ich ekspresją w jajniku, jajowodzie i macicy a poziomem cech użytkowości rozpłodowej loch” (dr hab. A. Korwin-Kossakowska, prof. IGHZ)
  4. „Badania polimorfizmu genu hormonu wzrostu (GH) zwierząt gospodarskich” (prof. dr hab. L. Zwierzchowski)
  5. "Funckjonalna genomika bydła - polimorfizm i ekspresja genów kształtujących cechy produkcyjne" (prof. dr hab. L. Zwierzchowski)
  6. "Regulacja wewnątrzkomórkowego metabolizmu żelaza przez ferrytynę i jej znaczenie w odporności komórek na stres tlenowy" (dr hab. P. Lipiński, prof. IGHZ)
  7. "Polimorfizm i ekspresja genów peptydów przeciwdrobnoutrojowych a zdrowie i cechy produkcyjne zwierząt gospodarskich" (prof. dr hab. E. Bagnicka)

II. BIORÓŻNORODNOŚĆ – BADANIE POLIMORFIZMU MARKERÓW GENETYCZNYCH I ICH WYKORZYSTANIE I OCHRONY ZASOBÓW GENETYCZNYCH

  1. „Cytogenetyczne i molekularne badania zmienności genetycznej wybranych populacji zwierząt” (dr R. Parada)
  2. „Bioróżnorodność genetyczna zwierząt domowych i dzikich”. (dr B. Gralak)
  3. „Badania polimorfizmu mitochondrialnego i jądrowego DNA w celu wykorzystania oraz ochrony zasobów genetycznych zwierząt” (dr B. Prusak)

III.BIOTECHNOLOGIA ROZRODU

  1. „Klonowanie ssaków i interakcje jądrowo-cytoplazmatyczne w rozwoju rekonstruowanych zarodków” (prof. dr hab. J. A. Modliński)
  2. „Możliwości przeprogramowania komórek somatycznych w bruzdkujących zarodkach myszy” (dr A. Piliszek)

IV. WYKORZYSTANIE METOD HODOWLANYCH DO DOSKONALENIA ZDROWIA ZWIERZĄT I JAKOŚCI PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO ORAZ EKONOMIKI ICH WYTWARZANIA

  1. „Wartość hodowlana koni wierzchowych” (prof. dr hab. M. Łukaszewicz, dr hab. D. Lewczuk, prof. IGHZ)
  2. "Poprawa wydajności i składu chemicznego mleka oraz wskaźników reprodukcji krów poprzez modyfikację systemu żywienia i utrzymania" (dr hab. A. Jóźwik)
  3. "Modyfikowanie skłądu tłuszczu w mleku, mięsie bydła w celu poprawy ich walorów dietetycznych" (dr hab. J. Oprządek, prof. IGHZ, dr hab. M. Gabryszuk, prof. IGHZ)
  4. "Polimorfizm i ekspresja wybranych genów zaangażowanych w proces miogenezy i proteolizy białka w mięśniach bydła i ich związek z cechami jakości tuszy i mięsa (dr hab. E. Juszczuk-Kubiak)
  5. "Doskonalenie ekologicznych systemów produkcji mleka" (dr hab. T. Sakowski, prof. IGHZ)
  6. "Poprawa wskaźników reprodukcji strusi, techniki inkubacji i wychowu piskląt w warunkach polskich ferm" (prof. dr hab. J. Horbańczuk)

VI. GENETYCZNE PODSTAWY BEHAVIORU ZWIERZĄT

  1. „Behawioralne i fizjologiczne wskaźniki dobrostanu koni" (dr hab. A. Górecka-Bruzda)
  2. „Wpływ czynników zakłócających dobrostan zwierząt na zmiany transkryptomiczne w ośrodkowym układzie nerwowym" (dr G. Juszczak)
  3. „Genetyczne i środowiskowe zróżnicowanie atrakcyjności i awersyjności zapachu wpływającego na prawidłową jego identyfikację przez psy" (prof. dr hab. T. Jezierski)
  4. „Charakterystyka fizjologiczna i genetyczna linii myszy selekcjonowanych na wysoką lub niską wrażliwość na stres" (dr hab. M. Sacharczuk)